24 Mart 2009 Salı

HAMİLELİKTE GRİP 11/02/2009

Çalıştığım şirkette 5,5 aylık hamile bir arkadaşım öksürüğü olduğunu, doğal yöntemlerle geçiremediğini, kullanabileceği bir ilaç önerim olup olmadığını sordu. Öncelikle kontrollerini düzenli yapan doktorunu aramasını söyledim ama doktoru da bu konunun başka bir dal olduğunu bir doktor arkadaşına soracağını kendisini yarın aramasını istemiş. Bu geceyi öksürüksüz rahat geçirmek isteyen arkadaşım da isim vermem konusunda ısrar etti. Araştırılması faydalı bir konu.

Google araştırmasında 4. sırada çıkan kalderavolkan.blogcu.com daki yazımızı tamamen unutmuştum. Gereken tüm bilgileri içeren bu yazıyı 5/2/2007 tarihinde yazmışım ama kaynak belirtmemişim (Çok ayıp bana çoook:/ )

Kış mevsiminin neredeyse olmazsa olmazlarından biri haline gelen gripten uzak durmaya özen gösterenler şüphesiz ki anne adayları. Gribe yakalandıktan sonra kullanmak zorunda kalınacak ilaçlar pek çok hamileyi tedirgin ediyor. Bu yüzden de pek çoğu ya yakalanmamak için ciddi önlem alıyor ya da yakalansa bile ilaç kullanmayı reddediyor. İşte biz de, hamilelik döneminde ortaya çıkan gribe karşı anne adaylarının neler yapabileceğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Yücel Şengun’a sorduk.


Gripten korunmak için neler yapabilirsiniz?
Hamileyken gribe yakalanmamak için dikkatli olmak gerekir. Bunun için aşağıdaki önlemleri almakta fayda var:
-Grip mevsimi denilen Kasım-Mart aylarında grip virüsü alma riskini azaltmak için
mümkün olabildiğince toplu yerlerde bulunmamaya, öpüşme ve tokalaşma gibi yakın temaslardan kaçınmaya çalışın.
-Grip salgını uyarısı olduğunda evde kalmaya ya da toplu ve kapalı mekanlardan uzak durmaya çalışın
-Vücut direncini artırmak için C vitamini içeren besinleri bolca tüketin
-Bulunulan ortamın yeteri kadar sıcak olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edin
-Bol miktarda sıvı almaya çalışın
- Grip sezonu olarak adlandırılan Kasım ile Mart arasında hamileliğinizin ilk 3 ayını bitirmişseniz grip aşısı olun
Gribin ağır seyrettiği haller
Bazen grip, normal seyrinden farklı ilerleyerek ağır sonuçlara neden olabilir. Eğer siz de şu belirtileri görürseniz doktorunuzla temasa geçin:
-Ateşiniz 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse
-Soluk alıp vermede güçlük çekerseniz
-Göğüs ağrınız ortaya çıkarsa
-Şiddetli kulak ağısı, kulaktan akıntı ve kanamanız olursa
-Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa
-Ense sertliği ortaya çıkarsa
-Birkaç gün içinde düzelemediğinizi ve ciddi derecede hasta olduğunuzu düşünüyorsanız
Hamilelik döneminde en korku duyulan şeylerden bir tanesi de kuşkusuz hasta olmaktır. Özellikle de içinde bulunduğumuz ‘şu grip mevsiminden’ nasibini almamak her anne adayının isteğidir. Çünkü artık iki kişi olduğunu düşünen anne adayı, iyileşmek için her koşulda, eskisi gibi ilaç içemeyeceğini bilir. Peki anne adayı, bazen tam anlamıyla süründüren bu grip hastalığına yakalandığında ne yapmalıdır? Bunun yanıtını vermeden önce gelin isterseniz gribi yakından tanıyalım….
Grip, bazen çok şiddetli belirtileriyle insanın dayanma şartlarını zorlayan bazen de zatürree gibi hayatı tehdit eden sorunlara neden olabilen ciddi bir virüs enfeksiyonudur. Grip virüsü oldukça bulaşıcıdır. Virüs taşıyan kişinin solduğu havayı başka bir soluması bile hastalığa yakalanmaya yeter.
Gribi hafife almamak gerekir
Damlacık enfeksiyonu ile solunum yollarına geçen grip; ani ateş yükselmesi, titreme, baş ve kas ağrıları, genel bir kırgınlık, gözlerin yaşarması ve yanması, kuru öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklık gibi belirtiler verir.
Genelde bir haftalık bir sürede belirtileri ortadan kaybolan grip bazı kişilerde de zatürree gibi çok daha ağır sonuçlara neden olabilir.Bu yüzden grip hastalığının tedavisini hafife almamak gerekir. Hamilelik döneminde anne adayının bağışıklık siteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişikliklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olduğu bilinmelidir. Hamilelikte gribin çeşitli komplikasyonlarla seyredebilmesi, bebeğin sağlığını tehdit edebildiği gibi anne adayının huzursuz olmasına sebep olur.


Ya bebeğime zarar verirsem?
Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adayları, bu hastalığa yakalanabilirler. Normal insanların bile günlük yaşam süreçlerini aksatan grip hastalığı, anne adayları için bir eziyet haline gelebilir. Gripte yaşanan öksürük, burun akıntısı gibi belirtileri hafifletmek için ilaç almanın da bebeğe zarar verebileceğini düşünen anne adayları, ilaç kullanmayı reddederek grip sürecini atlatmakta zorlanabilirler. Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğine geçirme riski de vardır.
Grip virüsü normal koşullarda bebeğe geçmesi beklenen ve bebekte istenmeyen durumlar yaratan bir hastalık değildir. Ancak bazen grip, zatürree gibi hayati tehdit eden durumlara yol açabildiğinden, özellikle de hamilelikte hafife alınmaması gereken bir hastalıktır.
Ateşiniz yükselirse mutlaka doktorunuza danışın
Gribin ağır seyrettiği haller, bazen yüksek ateşle kendini gösterir. Ateşin 39 dereceyi geçtiği durumlardan, bebek olumsuz etkilenebiliyor. Hatta hamileliğin son aylarında olunması, doğum sancılarının başlamasına bile neden olabiliyor. Bunun için yüksek ateşin kontrol altına alınması şart. Ancak bu kontrolün yine doktor tavsiyesinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ayrıca nezlenin sinüzite, öksürüğün bronşite dönüştüğü durumlarda, doktor önerisiyle gerekirse antibiyotik de kullanmak gerekebilir.
Doktora danışmadan ilaç almayın
Günümüzde genelde sağlıklı ve bilinçli olan anne adayları, çoğu zaman hamilelik döneminde gribe bağlı ciddi komplikasyonlar yaşamazlar. Ancak gribin ağır seyretmesi ihtimaline karşı, doktor önerisi eşliğinde tedavi olmak gerekir.
Diğer grip geçiren insanlarda olduğu gibi, anne adaylarının da dinlenmeleri, beslenme ve uykularına dikkat etmeleri önem taşır. Bunun dışında vücut bağışıklığını düşüren yorgunluk stres gibi faktörlerden uzak durmak da şarttır.
Gribe yakalanmış anne adaylarının gereken doktor denetiminde, gribin seyrini hafifletecek bazı ilaçlar alması mümkün. Ancak, 5 ile 12. haftalar arasında alınan ilaçlar, bebekte doğumsal kusurlara neden olabildiğinden, doktora danışmadan ilaç kullanılmamakta fayda var.
Grip aşısı ilk üç aydan sonra yapılmalı
Henüz grip mevsimi başlamadan önce, bağışıklık sistemini virüse karşı hazır duruma getirmek için vücuda uygulanan maddeler grip aşısı olarak adlandırılır. Hamilelik döneminde ilaç alımında olduğu gibi, grip aşısı yaptırma konusunda da doktora danışmak gerekir
Doktoru tarafından aşı yaptırması konusunda onay alan anne adaylarının, aşı yaptırabilmeleri için bebeklerinin gelişim süreçlerini dikkate almaları şart. Çünkü bebek, anne karnındaki gelişimini 3. aydan sonra tamamladığı için bu süreden önce anne adayına grip aşısı yapılmaz. Bu süreç geçtikten sonra anne adayının aşı yaptırması mümkün. Böylelikle anne adayında gelişen antikorların bir miktarı bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında onu da gribe karşı korumasında etkili olabiliyor.
Biraz da doğal yöntemler
Hamilelikte yakalanan gribin etkilerini doğal yöntemlerle de hafifletmek mümkün. Yani burun tıkanıklığını, öksürükleri ve boğaz ağrısı gibi belirtilerin seyrini çeşitli şekillerde yavaşlatabilirsiniz.
Burnunuz tıkalıysa
Grip olmanın en zor yanlarından birini de burun tıkanıklığı ile baş etmek olarak belirtmek mümkün. Hamile olmadan önce gönül rahatlığıyla kullanılan burun damlalarını anne adaylarına tavsiye etmek pek mümkün değil. Her ne kadar birkaç damla burun damlası, bebek için hayati tehlike anlamına gelmese de, önce kana sonra da rahme ulaşabildiğinden anne adaylarına pek tavsiye edilmez. Bunun yerine evde bir silme tatlı kaşığı tuzun yarım litre suda çözülmesi şeklinde bir serum fizyolojik hazırlanması daha sağlıklı olur. Bu karışımı bir pipet aracılıyla burna doğru çekmek, burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur.
Öksürüyorsanız
Gribin belirtilerinden olan öksürük de çeşitli şekillerde yumuşatılabilir. Özellikle balgam sökücü anlamında doğal tedavilerin faydası olabilir. Ballı ılık sütü bu anlamda faydalı bir karışım olarak belirtmek mümkün. Bunun dışında ılık limon ya da elma suyu içerek de öksürüğü hafifletmek söz konusu olabilir. Ayrıca öksürüklerin şiddetli olduğu durumlarda, bebeği olası bir olumsuzluktan korumak için doktorunuz da size bir şurup önerebilir.
Boğazınız ağrıyorsa
Boğaz ağrılarının giderilmesi konusunda bebeğe zarar vermesi açısından tablet kullanımında da bir uzmana danışılması önem taşır. Boğaz ağrılarına karşı adaçayı ile yapılan gargaralar da ağrının giderilmesinde yardımcı oluyor.
YAZININ YORUMLARI
moonsun11
Amanin cok ince bir konu hamilelik.. umarim cabucak atlatir… Sevgilerimi gonderiyorum sana canim benim

CeYDa
Hamileyken grip olmaktan cok korkardim, yani rahatca ilac kullanamamak var hemde ben ilac hic sevmem, doktor kullan bunu desede icim rahat etmez sonucta yapay birsey. Bas agrisi hapini bile ortadan bölüp icen benimdir heralde, hemde cocuk icin olanini 250 mg lik.Allah tüm hamilelere kolayliklar, sagliklar versin Sevgiler
******************
Ben normal zamanda ilaç kullanmayı sevmem ki hele birde hamilelikte …Amiiiiin…
mavianne
geçmiş olsun arkadaşınabu bilgiler çok aydınlarıcısevgiler sana

candasimsin
Selam. Blogumda ödülün var, bize uğrar mısın?Sevgiler

yasmin
ya bu grip ck tehlikeli bir arkadasim 2.5 aylik bebegini kaybetti sebebi agir grip dediler ilac kullanmaktan cekindigi icin doktorada gitmedi aman dikkat edin

Hiç yorum yok: