12 Haziran 2009 Cuma

KALDERA NE DEMEK?

Kuzunun ismi konduğundan beri bu soru ile defalarca karşılaştık.

İsim olarak ilk defa kullanıldığından ve ses rengi bakımından ilgi çekici, hoş bir kelime olduğundan doğal olarak insanlar da anlamını merak ediyor.

Önce bu ismin konulma hikayesini anlatmak istiyorum.

Paşa'm doğduğunda biz ailemin yanındaydık. Eşim bu hem ilk çocuğumuz hem de erkek, ismini sen koymak istermisin? diye sordu.

Bize hamileliğimin 7. ayından doğumdan 1 saat öncesine kadar hep kız dedikleri için hiç erkek ismi düşünmemiştim, şaşırdım.
Ben de tüm destek ve anlayışlarından dolayı Aileme teşekkür etmek için bu isme onların karar vermesini istediğimi söyledim. Eşim de kabul etti ve babamdan çekindiğim için :) anneme sorduk.

Annem, Doğumunun 8. ayında zehirli ishalden kaybettiğimiz kardeşimin babam için çok büyük bir üzüntü olduğunu, oğluma bu ismi verirsek babamın mutlu olacağını söyledi, böylece paşamın ismi VOLKAN oldu. Ben de kayınpederimi çok sevdiğimdem ve isminin her daim bizimle olmasını istediğimden kimliğine NECATİ VOLKAN yazılmasını istedim.
Kuzunun doğumunda eşimin bana yaptığı jest'i hatırlayınca bu sefer de kızımızın ismini onun koymasını istedim. Babayı aldı bir telaş :) Bilindik bir isim olmasın, hoş olsun, kızım gibi eşsiz oldun :P diye diye doğumdan 1 hafta sonrasına kadar araştırdı. Sonunda elinde 2 seçenekle geldi.

MİNA ve KALDERA...

Ben MİNA'yı istemiştim hem anlam bakımından hem de kolay telaffuzu açısından ama eşim KALDERA dedi. Ancak Kuran-ı Kerimde geçmeyen bir kelime olduğundan kulağına ezanı SENEM KALDERA olarak okundu. Şu an çocuklarımın 2şer ismi var :)
İlk zamanlar aile içinde de çevremizde de yadırgayan, telaffuzunda zorlananlar çok olmakla birlikte artık ilk duyanlar hariç hemen herkez benimsedi.
Kelime anlamına gelince;
KALDERA nadide bulunan, el değmemiş, yegane demek.

İlk olarak Sarayda, Harem Bölümünde kullanılmış.
Kaldera'nın ismini koyduktan yaklaşık 8-9 ay sonra kapsamlı bir araştırma yapmak isterken başka bir anlamına daha rastladım.

KALDERA Yanardağbiliminde kullanılan bir kelimeymiş. VOLKAN ile de bağlantısı varmış.
Bu hoş tevafuk bu isme daha çabuk ısınmamı sağladı bunu da ilk kez size itiraf ediyorum, eşim duymasın :))

Daha fazla bilgi isterseniz şuraya ve şuraya bakabilirsiniz :))

20 yorum:

yusufunalemi dedi ki...

kızınızın ismini ismini ilk gördüğümde blogda bende volkanla ilgili olanı düşünmüştüm.ne ince ayrıntı düşünülmüş demiştim.yegane anlamına geldiğini şimdi öğrendim:)
İsimleriyle uzun ömürler versin Rabbim...sevgiler...

Primarima dedi ki...

Çok teşekkürler:):)
Ben sormuşdum çunku anlamını...benim kızımın İsmide Rima ama herkes lakap zannediyor bana gercek ismi nedir diye soruyorlar...artık sıkıldık aynı isimlerden değilmi? böyle değişik hoş isimler bulunması iyi oluyor...adıyla bin yaşasın :)

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

@Yusufunalemi; Amiiin inşallah...
@PrimaRima; Aaaa ben de rima'nın gerçek ismi olduğunu bilmiyordum :) Gerçekten rima ne demek? Amiin hepimizin çocukları inşallah...

KelebekGibi dedi ki...

Bende merak etmiyor degildim, hatta Kaldera diye bile düsünmemistim ismini degisik oldugu icin, herhalde kizindan bahsederken bunu takma isim olarak kullaniyor diye düsünmüstüm :P
COk iyi bir isimmis, anlamida cok güzel ve degisik gercekten, sanki yabanci bir isimmis gibi :)
Bu arada benim esimin ismide Necati :)
Iki isim cok sevmeyen ben kizimiza mecburen iki isim verdik bizde dayisinin ekstra istegi üzere.
Isimleriyle güzel yasasinlar :)
Hayirli cumalar.

Adsız dedi ki...

Bende merak etmiştimde bak sormak aklıma gelmedim:D Anlamı çok güzelmiş.Allah analı babalı büyütür inşallah

^zeynep^ dedi ki...

vallahi sormaya cesaret edemiyordum, anlattin rahatladim:) adiyla yasasin mi derler? bilemedim. Her ikisine de Allah uzun ömürler versin!

MAVİANNE dedi ki...

güzel ve ilginç bir isim
merak uyandırıyor
Allah ismiyle uzun yıllar sağlıkla ömür versin inşallah
bahtı açık olsun
anlamı da ne güzel
maşallah

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

@kelebek'im; Yok takma değil orjinal ismimiz kaldera :P Ah ben de sevmiyordum iki isim ama... :))
@eblog; Öncelikle hoş geldin, sorun sorun aklınıza ne takılırsa :)) Amiin...
@Zeynep A.; Aaa cesaret edemeyecek ne var, ben gayet rahat bir insanım merak etme aklına ne takılırsa sorabilirsin :)) Amiin :)
@Mavianne'm; amiin canım benim, milliyetdeki yorum için de çok teşekkür ederim sana güzel insan.

Cocukla Cocuk dedi ki...

bu ismi simdi daha da cok begendim..bu arada benim de ogluma 9 ay boyunca kız demişti doktoru ama biz kız ismi bulamamaıştık erkek ismi zaten hazırdı cok onceden..volkanla anlam olarak yakın olması da cok güzel denk gelmiş

Suzy dedi ki...

Şükür ki yazmışsın, soracaktım yoksa sana ne demek diye. He, neden daha önce sormadın dersen, "seni boğmamak için" yoksa sana bunu herkesin sorduğunu tahmin etmediğimi mi sandın canım:)

Adsız dedi ki...

"Öncelikle hoş geldin, "Hoşgelmedim zaten burdaydım sadece adım "enes39" değil :D

Tamkarışık dedi ki...

Valla ne yalan söyliyim bende soracaktım ne anlama geldiğini. Aradım blogunda ama bulamadıydım. İyi oldu öğrendiğim :)

esraycr dedi ki...

:D bence kaldera nın ismi çok güzel.. herçekten kulağa hoş geldiği kadar anlamıda güzel.. :D

Moonish (moonsun) dedi ki...

Canim benim ben de cok merak ediyordum aslinda :)) O kadar guzel ki ikisinin de ismi inanilmaz uyumlu geliyor bana yanyana okuyunca :)) Kocaman opuyorum seni :)) Mina'yi yazdim aklima :)) Belli mi olur, belki bir gun bana da sans guler ve bir kizim olur :))

GeCe dedi ki...

bende merak ediyordum anlamı da telaffuzu da güzelmiş gerçekten
mina urgan öldüğü yıl onun adı çok değişik gelmiş ve birçok bebeğe isim vermişti ama ben onun romanlarından birkaçını okuyunca (bilimsel değerine laf diyemem) ama kişilik olarak biraz kendimle zıt bulmuştum

fatma dedi ki...

adlarıyla yaşasın yavrularımız.bende karşılaşırım bu soru ile.asım berke oğlumun adı malum asım dede ismi berkede burak ile aynıymış.efendimizin miraça yükseldiği binek.

mydepo dedi ki...

evet gerçekten değişik ve güzel bir isim,kuranda olmadığı için senemle birlikte okunması ayrıntısınıda çok hoş buldum:)

Gönül dedi ki...

:))) sağol hayatım yaa dularınızı ve smslerinizi bekliyorum....kalderayı merak etmiştim sormama gerek kalmadan açıklamışsın...ikisininde bahtı açık olsun..sağlıkla büyüt inşallah...öpüyorum canım sevgiler

Gelin Ayşe dedi ki...

aaaa çok merak ediyordum bende. Hep sorayım sorayım diyordum unuttum. Merakım giderildi. Kaldera ismi çok güzel bence.

Primarima dedi ki...

Rima dişi ceylan yavrusu demek...