4 Mart 2009 Çarşamba

10 AYLIK KIZIM VE GELİŞİMİ ! 18/12/2006


Güzel kızım KALDERA 17/12 itibariyle 10 aylık oldu bu dönemde bizi nelerin beklediğini ve gelişmelerimizi araştırmak için http://www.bebekdoktoru.com/ sitesinde dolaşırke bu yazıyı buldum ve aralarına bizden de habeler serpiştirerek (kırmızı ile yazılanlar) sizlerle paylaşmak istedim. Eh bebiş büyüyene kadar aylık olarak buradan gelişmeleri hep birlikte takip edelim istiyorum. Ne dersin?


10-11 Aylık bebeğiniz şunları yapar ;
· Kilo alması yavaşlar.(ortalama günde 15 gram)
· Tuvalet alışkanlıkları düzene girer.
· Kendini düşmeden korumak için paraşüt refleksi gösterir. (Çok komik görünüyor J )
· Emeklemeye başlar. (Yok canım bu aşamayı geçtik)
· Uzun süre oturur halde kalabilir. (Fiziken yapabilir ama Ne mümkün J)
· Dominant eli daha sık kullanır.
· Birinci ve ikinci parmakla kavrama yapabilir. (Tane tane makarna yiyoruz J)
· Yatar durumda oturur duruma geçebilir. (Max. 1 sn. de )
· Tutunarak ayağa kalkabilir.
· Emeklemeye başlayınca önce geri geri emekler, bir iki haftadan sonra ileriye doğru emeklemeye başlar. oturur durumda sürünerek hareket edebilir
· Eşyayı parmağıyla gösterir. Küçük cisimleri yakalayabilir, elindekini isteyerek yere atar. Balkondan eşya atma dönemi başlar.
· Attıklarını almaya çabalar.
· İsmine tepki verir.
· Kısa emirleri yerine getirebilir.
· Bisküviyi eliyle tutarak yiyebilir.
· Ayakta durmaktan keyif alır.
· Alkış, bebek okşama, (anne cici yada abii cici diyorum ve sert hareketlerle de olsa cici yapıyor ) baş hareketlerini anlamaya başlar.
Sesleri taklit eder. Bazı sesleri anlayarak söyler (baba, mama).
Gözünüzü dört açmanız gerekir. Çünkü etrafı karıştırmayı öğrenir. (Ufff hemde nasıl tam bir atom karınca oluveriyorlar J )
Oturmak ve emeklemek bebeğiniz için sıkıcı olmaya başlar. (Popo üstünde maximum 4 dk. geçirmesi için dikkatini çekecek ve yeni bir oyuncak ile oynuyor olması gerekir.) Yeni hedefi ayakta durmak ve sonra yürümektir. (Anne’den Baba’ya ve Baba’dan Anne’ye şeklinde 4-5 tur ve 5-6 şar adım ile başladık bakalım) Bebeğiniz ayakta durduktan sonra etrafındaki cisimlere tutunarak sıralayabilir. Koltuğa tutunup ucuna kadar ilerledikten sonra bir sonraki koltuğa nasıl ulaşacağını düşünür. Bebekler gerçek bir sorun çözücüdür. Tek eliyle koltuğa tutunup öteki eliyle de diğer koltuğa ulaşmaya çalışır. Dengesini kaybettiğini hissederse diğer koltuğa emekleyerek ulaşır.

Artık bir yaşına gelmesine az kaldı, yabancılardan çekinme iyice belirginleşir. (Daha önce hiç yapmadığı için biz de şaşırmaya başlamıştık ama demekki doğalmış) Tanımadığı birini görünce yüzünü gizler, tanımadığı birinin kucağında ağlamaya başlayabilir. Muayene etmek zorlaşabilir. (Bez bağlamak ve üstünü değiştirmek de öyle ) Bazen muayenenin başından sonuna kadar ağlarlar, bırakınca gülerler!

Derinlik algılaması gelişir.
· Nesneler saklansa bile onların var olduğunu kavrar.
· Basit önerilere uymaya başlar .
· “Hayır” kelimesini anlar. (biz cıssss diyoruz ve anlık elini çekiyor ama tekrar uzatmaktan da kendini alamıyor J)
· Sözcükleri tekrarlar .
· Yalnız bırakıldığında korkabilir.
Bu ay neler yapabiliriz ;
· Bir önceki ay yaptıklarınızı aynen yapınız. (Tekerlemeler ve Oyunlara devam demekki )
· Bebeğinize renkli kitaplar alınız. Karalasın. El becerileri gelişsin.
· Çeşitli uyarıları sağlamak için halk içine çıkarınız
· Hayvanları tanıması için hayvanat bahçesine götürünüz.
· Top ile oyunlar oynatınız.
· Çevredeki eşyaların ve insanların isimlerini vurgulayarak öğretiniz.
· Sıcak-soğuk gibi kavramları öğretiniz.
· Yürümeyi teşvik edici büyük itmeli oyuncaklarla oynatınız.
· Çocuğunuzun yemek listesini çeşitlendirin. .Pütürlü gıdaları kaşıkla yemeyi öğretiniz.
· Çocuğunuza ev içinde emekleyebileceği rahat alanlar oluşturun, Ev eşyalarını kaldırınız. Biliyorum, sizin için sehbalar ve biblolar evinizin süsü ve onlarsız yapamazsınız. Ancak şimdi onlardan daha değerli bir varlık var. Sehbalara ve biblolara boşverin. Çocuğunuz için buna değer. Şayet çocuğunuz zarar görürse en çok acıyı siz çekersiniz. Çünkü siz annesiniz. (Eh bizim 2. çocuk olduğu için sehpalar ve biblolarla hiç haşır neşir olamamıştık zaten ki ben de sevemem o tip kalabalığı evimde.Zevk meselesi işte. )
· Bebeğinizle bol bol konuşun, sevdiğinizi belli edin, onunla oyunlar oynayın.


Not1 : Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Çocuğunuzun yukarıdaki sayılanların hepsini yapması gerekmez. Yukarıda bahsedilen beceriler çocuğunuz hakkında size genel bilgi verme amaçlıdır. Bu süreçteki ufak tefek sapmalar ve gecikmeler sizi tedirgin etmemelidir.

Hiç yorum yok: