5 Mart 2009 Perşembe

YATMAK BİLMEYEN ÇOCUKLAR... 19/4/08



Çocuklarımın her ikisinde dayanılmaz hale gelen "yatmak istememe" olayı artık bende bardağı taşırdı. Senelerdir oğlumla süren "Bumerang" şeklindeki durum kızımda da başladı. Yatağına yatırıyorum ben salona gelip oturduğum anda tekrar karşımda görüyorum. Bahaneler değişmiyor; "anne acıktım gibi ama...", "anne su içecektim..." " anne tuvalete gireceğim..." hatta son zamanlarda -Oğlum düşüncelerine, söylemek istediklerine bahanelerden kılıf yapma buna gerek yok direk ne istediğini söyle, bizi sinirlendireceğini düşündüğün şeyleri önce neden sinirlendirdiğini, nelere hangi zamanlarda tepki vereceğimizi kendin düşün sonra söyle- dediğimiz için yatmak istememe olayı boyut atladı ve direk "anne uyumak istemiyorum (yada uykum yok), ben de sizinle oturabilirmiyim..." şeklini aldı. Oğlumla aramızdaki durum bu.

Kızımda ise, pijama giyme, süt içme ve sallama şeklinde devam eden uyku öncesi hazırlıklarımız, pijama giydirmek için yakalama, süt içmesi için kovalama, birlikte yatağa yatma, en az 3 kez birkaç yudumdan oluşan süt isteme içme biberonu geri verme, sohbet etme çalışmaları ve son olarak önce benim sızmam sonra da onun uyuması halini aldı. "Çocuklarımı uyutayım da 10 dk. kafamı dinleyeyim, sonra yatarım" durumları kalmadı bizde.
Tabii bu durumda derhal bir araştırma yapmak ve çıkan sonuçları paylaşmak düşüyordu bendenize. Ve işte sonuçlar;


Yatmak Bilmeyen Çocuklar
Bazı çocuklar geceleri bir türlü yataklarına gitmek ve uymak istemezler. Çocuğu anne ve babanın sıklıkla karşılaştığı bir durumdur bu. Siz çocuğunuzu yatırmaya çalıştıkça çocuğunuz "su içmek istiyorum, tuvalete gitmek istiyorum, bir şeye daha söyleyecektim" gibi bahaneler bulur ve yatağa gitme aşamasını sürekli ertelemeye çalışır. Böyle durumlarda yapmanız gereken en önemli şey yatma saati konusunda bir kural geliştirmeli ve bu kuralı tutarlı bir şekilde uygulamalısınız. İşte detaylı tavsiyeler...
Anne ve babalar ne yapabilir?
1. Çocuğunuz uyku ihtiyacı konusunda dikkatli olun.
Çocukların istekleri onların ihtiyaçlarını göstermez, bundan emin olun. Yani bir çocuk uyumak istemiyorsa, bu onun uykuya ihtiyacı olmadığını göstermez. Bu nedenle çocuğunuzun uyku ihtiyacı uygun yatış ve kalkış saati belirlemek sizin göreviniz olduğunu unutmayın ve çocuğunuzun ihtiyacı oranında uyuması için onu saat konusunda yönlendirin. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey anaokuluna devam eden öğrencilerin bazıları gün içerisinde okulda uyku saatinde uyuyor olabilir, bu nedenle çocuğunuz uyku ihtiyacının bir kısmını okulda karşıladığı için evde daha az uyumak isteyebilir, bu normal ve anlaşılır bir durumdur. Çocuğunuzun okulda uyuma saati varsa evdeki yatış saatini buna paralel ayarlayabilirsiniz.
2. Kurallar...
-Çocuğunuza yatma saati ile ilgili koymak istediğiniz kuralları ona gün içerisinde açıklayın, yatmaya gitmeden önce açıkladığınız kurallar çocuğunuz ve sizin aranızda tartışma yaratabilir, bu da yatış saatinin ertelenmesine yol açabilir.
-Yatma saati ile ilgili koyduğunuz kurallara çocuğunuzun tepki vereceğini tahmin edin ve sabırlı olmaya özen gösterin.
-Kararlı olun ve koyduğunuz kuralları istikrarla uygulayın.
3. Çocuklar tutarlı ve düzenli bir uyku periyoduna ihtiyaç duyarlar...
-Çocuğunuz için bir uyku rutini oluşturun ve uykuya gitmeden önce bu rutini uygulamaya çalışın, örneğin tuvalete gitmek, dişleri fırçalamak, kitap okumak ve uyumak gibi...
-Uyku öncesi çocuğunuzun sakinleşeceği ve uykuya hazırlanabileceği aktiviteler yapmaya özen gösterin, örneğin banyo yapmak, kitap okuma gibi. Kaçınmanız gereken aktiviteler ise, televizyon seyretmek, etrafta koşmak, bilgisayar oyunları oynamak gibi aktiviteler...
-Çocuğunuzu yatağa yatırın ve o hala uyanıkken odasından ayrılın
4. Çocuğunuz yattıktan sonra...
Kısa bir süre içerisinden sizi yanına tekrar çağırırsa...
-Sakin ve yumuşak bir ses tonuyla şu an yatma saati olduğunu ona söyleyin
-Onunla tartışmaya başlamayın
Kısa bir süre içerisinde tekrara yanınıza gelirse...
-Sakin olun ve onu yatağına gere götürün
-Bunun bir ceza olmadığını, bunun uygulanması gereken bir kural olduğunu hatırlatın
-Asla tartışmaya girmeyin
Kararlı olun....
-Davranış değiştirmenin kolay olmadığını unutmayın ve kararlı olun
-Kurallarınızdan taviz vermemeye özen gösterin
5. Çocuğunuzu ödüllendirin...
- Çocuğunuz uyku saatine sadık kaldığında onu ödüllendirin,
-Ödüllendirmek için hatalara değil pozitif davranışlara odaklanın
-Ödülü davranışın hemen ardından verin, örneğin ertesi sabah çocuğunuza kahvaltıda istediği şeyi yaparak onu ödüllendirebilirsiniz.
İDİL SEDA AK (http://www.bebek.com alınmıştır.)

Bu durumda uyanma saatlerini 10-10:30 civarlarından daha erken saatlere çekme ile başlayacağız. Ayrıca bizde sözlü kurallar her daim es geçilir, bunu göz önüne alarak bugün hemen "yatma kurallarımız" başlıklı bir yazı yazılıp Oğluşun odasına asılacak.
İnşallah fayda sağlar. Sizlere de kolay gelsin...

Hiç yorum yok: